Grano Oy

Vietin ”päivä johtajana” päiväni Grano-yrityksessä.

Grano on graafisen alan markkinajohtaja Suomessa. Se valmistaa digi- ja printtipalveluihin liittyviä tuotteita, markkinointia ja ratkaisuja, jotka helpottavat sekä kehittävät asiakkaiden liiketoimintaa. Granon palvelut ovat saatavilla valtakunnallisesti 25 eri paikkakunnalla Helsingistä Ouluun. Pääkonttori sijaitsee Helsingissä. Grano Oy työllistää noin 800 ammattilaista ja yhtiön liikevaihto on noin 92 miljoonaa euroa.

Saavuin Granolle klo 9 aamulla. Menin etsimään johtajaa, mutta hän olikin kuulemma sairaana, joten Granon tuotantopäällikkö Juri Hakala otti minut vastaan. Juri kertoi, että Henrik (johtaja) oli sairaana, ja että kulkisin päivän ensin hänen mukanaan ja sitten avainasiakkuuspäällikön mukana. Juri esitteli minulle Granon tehtaan ja työtilat. Huomasin, että Granon tilat olivat todella isot ja hienot! Kalliita koneita, eri käyttötarkoituksiin. Granohan valmistaa vaikka mitä! Työtiloja oli monia, joissa oli ns. eri kategorian töitä. Joissain painettiin firmoille mainoksia yms.. ja joissain tehtiin esim. isoja seinälipun kaltaisia mainoksia (en muista nimeä).

Juri on ollut yrityksessä töissä jo pitkään. Hän on edennyt pikkuhiljaa urallaan. Lopulta hän on päässyt tuotantopäälliköksi. Hänellä on graafisen alan perustutkinto ammattikoulusta. Kyselin häneltä tietoja koulutuksista. Lähinnä siltä kantilta, että onko suurikin merkitys töitä hakiessa sillä, että onko merkonomi vaiko tradenomi? Hän oli sitä mieltä, että työkokemus on ratkaiseva asia heille työhön ottoon. Ja tietysti reipas asenne, motivaatio ja sitoutuminen työhön.

Päivän puolivälissä kävimme Jurin kanssa syömässä eräässä paikassaa seisovassa pöydässä. Tulimme mielestäni tosi hyvin toimeen ja kivaa oli! Pääsin myös Jurin pitämään palaveriin/kokoukseen mukaan.
Kokonaisuutena oli todella hieno kokemus huomata millaista työtä johto-asemassa olevat tekevät.

Sen jälkeen lähdin Granon avainasiakaspäällikön, Jukka Heikkisen mukaan. Hän otti minut tosi hyvin vastaan. Hänen kanssaan juteltiin siitä, miten firma pyörii ja kuinka hän hommaa asiakkaita yritykselle. Hän siis hommaa Granolle asiakkaita ja pitää yllä asiakkuussuhteita.

Jukka oli luonteeltaan tosi rento ja mukava. Tulimme hyvin toimeen keskenämme! Heitimme vähän huumoria ja tunnelma ei tuntunut yhtään vakavalta, päinvastoin, kokemus oli varsin miellyttävä!
Jukan kanssa juttelimme asioista laidasta laitaan. Kyselin myös paljon kysymyksiä johtajuudesta ja hänellä oli hyviä vastauksia. Jukka oli myös käynyt ammattikoulutason koulutuksen. Sen lisäksi molemmat Jukka ja Juri olivat käyneet johtamisen erikoisammattitutkinnon. Jukka oli myös sitä mieltä, että työhön haettaessa tärkeintä on juuri motivaatio, innostuminen ja ahkeruus, ei niinkään se koulutus. Tarkoitan tällä, että työnhaussa koulutus ei näyttele niin suurta roolia kuin työkokemus.

Kysyin heiltä, että mitä vaativat hyvältä työntekijältä ja vastaukseksi sain, että työntekijän on oltava ahkera, innostunut, motivoitunut ja sitoutunut sekä tietysti pitää olla ammattitaitoa tarpeeksi osatakseen hommat. Tuolla alalla tärkeitä koulutuksia ovat juuri graafisen alan koulutukset sekä kaupallisen alan. Kuitenkin Granolla oli töissä ihmisiä laidasta laitaan, tosi paljon erilaisen koulutuksen omaavia ihmisiä. Työntekijät ja työilmapiiri vaikutti hyvin miellyttävältä.

Molemmilta työ verottaa hieman vapaa-aikaa, esim. asiakkuussuhteita täytyy ylläpitää, mihin aikaan tahansa. Grano pyrkii olemaan alansa johtava firma myös tulevaisuudessa, kun kysyin, että ”missä näet yrityksen viiden vuoden päästä.”

Opin päivän aikana sen, että ahkeruus ja motivaatio on juuri se tärkein tekijä töitä etsittäessä. Työstään täytyy tykätä! Ei muuten tule mistään mitään jos ei tykkää yhtään aamuisin herätä töihin.
Opin myös sen, kuinka paljon vastuuta tarvitaan varsinkin johtajan asemassa ollessa.

Kaiken kaikkiaan päivä oli hyvin kattava ja onnistunut. Oli hieno kokemus vierailla yrityksessä, jossa sai kulkea johtajien mukana. Ja nähdä heidän päivittäistä työrytmiään. Sain siis hyvän kuvan siitä, mitä johtohenkilön työhön kuuluu ja se herätti itsessäni myös ajatuksen, että joskus voisin mahdollisesti itse olla samassa asemassa, kunhan vain jaksan olla tarpeeksi ahkera ja mennä kokoajan eteenpäin, kohti parempaa.

Antti Mäkelä

grano

granopic