Koivumäen kartanon historia:
Koivumäen kartano on vanha maatila Kuopion keskustan eteläpuolella Hiltulanlahden kaupunginosassa. Koivumäen kartanon tilan historia alkaa vuodesta 1792 ja se oli alkujaan lampuotitila eli tila jota vuokrattiin kokonaisena. Tila kehittyi nopeasti 1800-luvun alkupuolella asessori Gustaf Saloniuksen omistuksessa. Vuonna 1869 Kauppaneuvos Gustaf Ranin osti tilan pakkohuutokaupasta. Samalla Ranin osti Alapihan, Lassilan ja hieman myöhemmin Kuhasen tilat lähialueilta. Osan maista Ranin lahjoitti Pohjois-Savon kansanopiston sijaintipaikaksi ja Maaningalta siirtynyt opisto aloitti Koivumäessä vuonna 1900. Kartano on edelleen saman suvun omistuksessa.
Koivumäen kartanon ravintola:
Viidettä polvea edustava Kirsti Dunkel pitää kartanossa nyt ravintolaa. Koivumäen kartanon ravintola tarjoaa hienostunutta tunnelmaa luonnon helmassa historiallisessa miljöössä. Ravintolassa vietetään usein yritys- ja yksityistilaisuuksia ja yritys tarjoaa myös catering eli ateriapalveluja erilaisiin tapahtumiin.
Päivän ohjelma:
- Klo 10:00 Aamukahvit toimitusjohtajan ja keittiömestarin kanssa
- Klo 10:30 Tilausruoan vienti KYS:lle lääke-esittelijän tilaisuuteen
- Klo 11:15 Tutustuminen kartanon tiloihin
- Klo 12:00 Ruokailu henkilökunnan kanssa
- Klo 12:30 Tilausruokatarvikkeiden haku KYS:ltä
- Klo 13:30 Toimitusjohtajan työn seuraamista (mm. työvuorolistojen laatiminen yhdessä päätarjoilijan kanssa)
- Klo 14:15 Keskustelua yrittämisestä ja toimitusjohtajan haastattelu omaa blogiani varten
- Klo 15:00 Päivän lopetus ja henkilökunnan hyvästely
Kysymyksiä toimitusjohtaja Sari Mieloselle:
Millaisilla kriteereillä voi päästä töihin?
Oikea asenne. Ammattitaidon voi opettaa, asenne tulee itsestään.
Työntekijän urakehitys? Miten työntekijä etenee talossa?
Harjoittelun kautta ja oman osaamisen mukaan kehittymällä ja vastuun kantamisella.
Millainen on hyvä työntekijä?
Asenne, itsenäinen, oma-aloitteinen, tekee tehtävät loppuun saakka.
Millainen on hyvä johtaja?
Joukkue pelaaja, tukee tiimiä, kantaa vastuun.
Missä yritys ilmoittaa avoimista paikoista?
Mol:n sivuilla ja sosiaalisessa mediassa.
Kuinka erottaudun muista työnhakijoista?
Oikea asenne ja aktiivisuus. Oma halua kehittyä.
Miten koitat parantaa ilmapiiriä?
Kohdellaan ihmisiä kuin perheen jäsentä, kannustetaan ja ollaan ystävällisiä ja välitetään. Hyväksytään virheet ja ymmärretään toista.
Miten päädyit nykyiselle alalle?
Pyydettiin töihin, jonka jälkeen osakkaaksi. Osakkuuden jälkeen toimitusjohtajaksi.
Miten olet kehittänyt omaa osaamista ja miten kehittää omaa osaamista?
Opiskelemalla ja harrastuksena minulla on nuorkauppakamari.
Missä näet yrityksen 5 vuoden kuluttua?
Näkisin, että vahvistetaan omaa brändiä ja uskalletaan tehdä asioita eri tavalla kuin muut, jonka kautta liiketalous ja brändi kehittyy oman työyhteisen kautta.
Mikä on ollut urasi tärkein käännekohta tai tapahtuma?
Yrittäjäksi lähteminen, sillä olen oppinut paljon.
Miten kehität yritystäsi?
Jokaisen yksilön henkilökohtaisen kasvun kautta kasvaa myös yritys.
Onko ollut vaikeaa yrittämiseksi ryhtymiseksi?
Ei omalta kohdaltani. Se vaati uskallusta, rohkeutta ja itseluottamusta.
Miten pitkää päivää teet?
Pyrin tekemään 40h viikko. Meillä on 18 viikon työnajan tasoitus järjestelmä.
Kuinka huolehdit itsestäsi ja alaisistasi?
Hyvät työyhteisön arvot. Nukun riittävästi, urheilun päivittäin ja pyrin syömään terveellisesti.
Päivän anti itselleni:
Opin näkemään yrittäjän näkökulmasta tilaus- ja catering-ravintolan toimintaa. Pienessä yrityksessä toimitusjohtajan työ on erittäin monipuolista ja työ käsittää pääsääntöisesti johtamisen lisäksi hallinnon, myynnin ja markkinoinnin tehtävät. Ruoan valmistamisesta vastaavat alan ammattilaiset ja osa heistä on myös osakkaana yrityksessä. Toimitusjohtaja on myös itse yksi omistajista. Päiväni oli todella mukava ja tapahtumarikas, isot kiitokset Koivumäen kartanolle!
Joonas Valta